Celgeluk

Standaard

‘s Ochtends wordt hij wakker in een bed. Hij staat op en krijgt ontbijt voorgeschoteld. Overdag duikt hij in de boeken. Hij is iets minder ver op school dan andere 15-jarigen. Tussen de middag luncht hij en aan het eind van de dag krijgt hij avondeten. Daarna kijkt hij televisie. Een bed, tv en driemaal per dag eten – het is allemaal nieuw.

Zijn naam mogen we niet weten, want hij is als minderjarige bij een moord betrokken. Het slachtoffer was niet zomaar iemand. Het was zijn baas Eugène Terre’Blanche, voorman van de racistische Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB). De baas die hem 50 euro per maand betaalde om 97 koeien dagelijks naar de grazigste weiden te leiden. De baas die hem op de grond liet slapen in de koeienkraal.

De jongen heeft geen enkele behoefte om op borgtocht vrij te komen, zegt zijn advocaat. Hij liep op 14-jarige leeftijd van school weg om voor Terre’Blanche te werken, zodat hij voor wat inkomsten voor zijn familie kon zorgen. Nu leert hij eindelijk weer. “Hij had een moeilijke jeugd en, vanwege de omstandigheden in de jeugddetentie, heeft hij aangegeven hier te willen blijven,” aldus raadsman Zola Majavu. Na bemoeienis van psychologen, sociale werkers en bewakers gaat het bovendien “erg goed met hem, veel beter dan vorige week”.

De moord op de extreem-rechtse leider van een klein groepje blanke Afrikaners werkte de meeste gewone Zuid-Afrikanen de afgelopen weken flink op de zenuwen. Spanningen tussen blank en zwart zit niemand op te wachten. Zeker niet vlak voor het WK voetbal, voegden internationale media er vilein aan toe. Moord vanwege de blanke huidskleur van het slachtoffer komt in Zuid-Afrika echter vrijwel niet voor. Sinds 1994 zijn er weliswaar veel blanke boeren vermoord, maar meestal ging het om roofovervallen of – zoals hier het geval lijkt – belabberde behandeling van de werknemers. Boeren zoals Terre’Blanche hebben zich van het einde van de apartheid niets aangetrokken en behandelen hun ‘swartes’ nog steeds als grof vuil.

De advocaat van de 27-jarige medeverdachte heeft zijn verhaal over seksuele handelingen inmiddels ingeslikt en zegt dat zijn cliënt uit zelfverdeging handelde na een ruzie over het tellen van de koeien. Buiten de rechtszaal schreeuwen gesjeesde AWB-leden om de doodstraf (die Zuid-Afrika niet heeft). In de jeugddetentie zit een plattelandsjongen die zich eindelijk verder kan ontwikkelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s