Welkom

Standaard

“Als je bij de grote jongens wil horen, dan rijd je in een Range Rover Sport en laat je tijdens het winkelen en in de kerk opzichtig je autosleutels zien. Kom je vast te staan in het verkeer van Lagos of Abuja – had je maar een motortaxi’s moeten nemen – dan is alles te koop op straat, van een blikje cola tot een nieuwe koelkast. Oh, en mocht je genoodzaakt zijn om steekpenningen aan te nemen, vraag dan wel even om Gods zegen.” Welkom in Nigeria!

Dergelijke wetenswaardigheden over het gewone leven in het West-Afrikaanse land komen zelden in het nieuws, maar afgelopen donderdag stond miniblogdienst Twitter er opeens vol van. Liefst 23.741 Nigerianen plaatsen iets in de categorie #WelcomeToNigeria en een dag lang was het onderwerp daardoor ‘trending’.

De tekstjes geven in maximaal 140 tekens een inkijkje in de belevingswereld van een groep jonge Nigerianen, die geld heeft en wegwijs is op internet. De meeste tweets zijn in het engels, hoewel de maffe op engels gebaseerde straattaal Naija – Nigeriaanse Pidgin – ook veel wordt gehanteerd. Ook lokale talen als Igbo en Hausa komen langs.

Dat #WelcomeToNigeria het tot twittertopper heeft geschopt, komt doordaat alle inwoners wel iets negatiefs te zeggen hebben, twitterde Sam Dakum donderdag met zijn Blackberry. En vaak klopt dat. “Welkom in Nigeria …waar de winnaar al voor de verkiezingen bekend is; …waar je gekidnapt kan worden omdat men vervoer nodig heeft; …waar politieagenten gewapende overvallers zijn; …waar credit cards niet werken vanwege de 419-fraude…” Enzovoort.

De interessantste tweets vertellen echter iets over de dagelijkse beslommeringen. Zo weten we nu dat jongedames vooral vallen op jongens met blitse telefoons, auto’s en huizen. En ze krijgen liever een opwaardeerkaart voor hun mobiele telefoon cadeau dan een bos bloemen. Veel tekstjes reppen ook over het gebruik dat buren en familieleden – zolang ze maar ouder zijn – het recht hebben om jongeren een pak voor de broek te geven. En sterven aan natuurlijke omstandigheden doet niemand, hekserij is een waarschijnlijker oorzaak – of de watergeest Mami Wata heeft er iets mee te maken.

Ondanks alle ellende staat respect volgens veel Nigerianen voorop, willen de meeste tieners muzikant worden en vindt menhet lachwekkend dat Nigeriaanse Nollywood films altijd een moraal hebben. Oppertwitteraar Kingsley Egbe vat het mooi samen. “#WelcomeToNigeria where there is never a dull moment!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s