Rugby

Standaard

Soweto kleurt blauw! Tot dusver wilden de meeste conservatieve blanke Afrikaners nog niet dood gevonden worden in Soweto, het zwarte township ten zuidwesten van Johannesburg – slagveld tijdens de strijd tegen de apartheid. Maar zaterdag komen ze opeens met 40.000 tegelijk en ze zijn van plan een feestje te bouwen in en rond het Orlando Stadion, waar de rugbysterren van de Blou Bulle (blauwe stieren) het opnemen tegen de Crusaders uit Nieuw-Zeeland.

Het scenario doet denken aan het moment dat Nelson Mandela in 1995 een shirt aantrok van de Springbokken, het nationale rugbyteam dat tot de jaren 90 symbool stond voor de blanke overheersing. Het verzoenende Mandelamoment werd op geromantiseerde wijze vastgelegd in de recente film Invictus; het lijkt erop dat er na zaterdag een tweede deel van die film kan worden geproduceerd.

Toegegeven, de Blue Bulls hadden de halve finale van de Super 14 liever in hun veel grotere thuishaven Loftus-Versveld in Pretoria gespeeld, maar die rugbytempel is aan de wereldvoetbalbond FIFA overgedragen in de aanloop naar het WK voetbal dat volgende maand begint. Het Orlando Stadion – waar geen WK-wedstrijden plaatsvinden – was domweg de enige logische uitwijkmogelijkheid.

Rugby is een manier van leven voor veel Afrikaners. Ruim voor de wedstrijd parkeren de fans hun ‘bakkies’, hun pick-up trucks. Ze trekken hun shirt uit, openen een blikje Castlebier en leggen een ‘boerewors’ op het rooster van de ‘braai’ – die ze achterin hun bakkie hebben gepositioneerd.

Lokale media lieten de hele week inwoners van Soweto aan het woord die uitkijken naar de komst van de blauwe armada. Leuzen als ‘de Blue Bulls zijn de beste’ en ‘we gaan er samen een feest van maken’ golden twintig jaar geleden nog als hoogverraad, nu is er vooral nieuwsgierigheid naar elkaar.

De enige blanken die men daarom normaal gesproken ziet in Soweto zijn zakenlui en Europese en Amerikaanse toeristen, die op bezoek gaan bij het huis van Nelson Mandela, het beeld van Hector Pietersen, de krottenwijken, de villa’s en de gezellige bars en ‘shebeens’. Waar sommige Bullsfans uit angst thuisblijven, is de rest klaar voor het avontuur. Droogste feit: de wedstrijd tegen de Crusaders is uitverkocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s