Mzansi is klaar

Standaard

Het zijn historische tijden in Zuid-Afrika. Tienduizenden inwoners stonden de afgelopen weken geduldig in de rij om op de foto te mogen met de rondreizende Wereldcup, vooral in de zwarte townships waar de meeste fanatieke voetbalfans wonen. Al maandenlang dossen werknemers zich op vrijdagen uit in voetbalshirts van de deelnemende teams; het gele tenue van Bafana Bafana is natuurlijk het populairst. De kleurrijke Zuid-Afrikaanse vlag vult bovendien het straatbeeld als nooit tevoren: ze wapperen bij gebouwen, uit autoraampjes én zijn als ‘oorwarmers’ rond de achterkant van autospiegels gespannen.

Daarmee is de knop volledig omgezet in Mzansi, de Zoeloe-bijnaam voor Zuid-Afrika. De doemdenkerij, het cynisme en de onzekerheid of het land ‘s werelds populairste sportevenement wel kan behappen, is vrijwel weggeëbd. De goed beluisterde Zuid-Afrikaanse radiostations laten de luisteraars al maanden zowat elk half uur weten hoeveel dagen het nog duurt voor het toernooi begint – vandaag nog drie!

Natuurlijk wordt er nog steeds geklaagd over de misdaad in het land en de kosten van het WK. Er zijn bovendien een paar megastakingen geweest en in sommige straatarme townships braken onlangs protesten uit tegen lokale overheden, die er maar niet in slagen de levensomstandigheden te verbeteren. Met het naderende WK heeft het echter allemaal weinig te maken. De enige mensen die echt reden hebben om zich in de kuif gepikt te voelen, zijn de straatsverkopers die normaal gesproken hun hapjes en drankjes rond de grote stadions aan de man brengen, maar tijdens het WK het veld moeten ruimen voor de officiële partners van de wereldvoetbalbond FIFA.

Zuid-Afrika is klaar voor het Nederlands Elftal, dat zondag het land binnenkomt via de speciale WK-terminal op het vliegveld van Johannesburg – opgeleverd door twee dochterbedrijven van het Nederlandse bedrijf DHV. De eerste verhalen over de het naderende oranjelegioen zijn bovendien al gepubliceerd in de Zuid-Afrikaanse kranten. Zelfs het doorgaans saaie Business Day schreef deze week over de ‘oranjegekte’ in Nederland, waar “tijdens het vorige WK zelfs de melk oranje was”. De Nederlandse supporters worden populairste gasten tijdens het WK, zoveel is al wel duidelijk. Wacht maar tot het legioen de oranje vuvuzela’s tevoorschijn haalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s