Magische Madiba

Standaard

Komt-ie of komt-ie niet? Elke gewone 91-jarige man zou van jan en allemaal het advies krijgen het vooral rustig aan te doen en weg te blijven uit een woelig stadion met tienduizenden oorverdovende vuvuzela’s. Maar in het geval van Nelson Mandela – ‘s wereld enige echte levende legende – hoopt iedereen stiekem dat hij morgen toch naar de openingswedstrijd van Zuid-Afrika tegen Mexico zal komen. Want met de magie van Madiba (zijn clannaam) is alles mogelijk.

Volgens Mandela’s kleinzoon Nkosi Zwelivelile is er geen sprake van dat zijn opa op een koude winteravond naar een stressvolle voetbalwedstrijd getroond zal worden, maar sportminister Makhenkesi Stofile zei juist zeker te weten dat Madiba wél van de partij zal zijn. Deze week gaf Nkosi Zwelivelile toe dat opa “waarschijnlijk” 10 à 15 minuten present zal zijn om de spelers en de fans te begroeten en dan de wedstrijd op televisie bekijkt.

De rol van Mandela voor de Zuid-Afrikaanse sport kan moeilijk overschat worden. Dit is een man die 27 jaar door het blanke apartheidsregime achter slot en grendel werd gestopt, daarna verzoening predikte en Zuid-Afrika vanaf 1994 op het rechte pad stuurde. Elke sportliefhebber kan zich bovendien herinneren dat Mandela een jaar later het nationale rugbyteam in de armen sloot, een cruciaal en grootmoedig gebaar naar de blanke gemeenschap in Zuid-Afrika dat zolang bevoordeeld was geweest door het racistische beleid van de 20e eeuw.

Zonder het zalvende beleid van Mandela was het WK voetbal nooit aan Zuid-Afrika toegewezen, zoveel is wel duidelijk. FIFA-baas Sepp Blatter noemde Mandela afgelopen week dan ook “de meest charismatische humanist ter wereld”. Volgens de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is het een “bonus” als Madiba morgen acte de presence geeft. “Als hij komt zijn we erg blij, maar zelf als hij niet komt begrijpen we dat volkomen.”

In 1996 won Bafana Bafana de Afrikacup, de enige prijs die het Zuid-Afrikaanse voetbalteam ooit pakte. Grote inspirator was toen… Nelson Mandela. De man die sinds 2004 slechts sporadisch in het openbaar verschijnt, is per definitie de hoofdrolspeler als hij morgen de openingswedstrijd bezoekt – zelfs een beetje als hij er niet is. En als Zuid-Afrika wint, dan komt dat door hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s