Wild van oranje

Standaard

Genietend staart Klaas Commandeur naar de groep Kaapse buffels die een beekje oversteken in het wereldberoemde Krugerpark. De 59-jarige inwoner van Monnikendam is Oranjefan van het eerste uur: „Ik was er al bij toen het Nederlands elftal in 1974 de finale speelde in Duitsland.” Dit jaar komt het WK voetbal echter met een bonusprogramma van olifanten, giraffes en zebra’s. Commandeur glundert: „Fantastisch!”

Zo’n duizend supporters doen in Zuid-Afrika mee aan de bijzondere tocht van de Oranjecamping van Johannesburg naar Durban en Kaapstad – de drie speelsteden van het Nederlands elftal. Een deel van hen ging de afgelopen dagen eerst op safari. Gids Lourens Botha stelde niet teleur en babbelde er lustig op los in het Afrikaans. Oranjefan Fons Cremers (60): „Ik wist wel dat Afrikaans aan onze taal verwant is, maar het is toch érg leuk om te horen.”

Cremers volgt Oranje al sinds 1988 met zijn broer Armand (63). Hij zag aanvankelijk op tegen de duizenden kilometers die gereisd moet worden met de camper. „Maar kamperen langs de rivier met de nijlpaarden voor de deur maakt alles goed.”

Richard de Wijze (33) en zijn vriendin Marjolein Prent (29) volgen het Nederlands elftal voor het eerst. „We wilden al graag naar Zuid-Afrika dus dit was ideaal”, aldus Prent. Het stel slaapt in een tentje en reist in een personentruck, die 26 mensen kan vervoeren. Prent maakte zich – net als veel fans – best zorgen om de veiligheid. „Maar als je dan ziet hoe vriendelijk iedereen is, gaat dat gauw over!”

Ook oudgediende Commandeur koos vanwege de veiligheid voor de Oranjecamping. Hij had pech onderweg met de camper, maar de rasechte Oranjefan blijft koel onder de tegenslag. „De wedstrijd tegen Denemarken in Johannesburg wordt gespeeld in een geweldig stadion. Ik voorspel 3-1. Ik denk dat we wereldkampioen kunnen worden!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s