Op leven en dood

Standaard

Zouden wij ons leven riskeren om de wedstrijden van het WK voetbal op een sneeuwerig teeveetje te kunnen bekijken? In het door burgeroorlog geteisterde Somalië zijn afgelopen weekeinde tientallen mensen de cel in gegooid vanwege die ‘misdaad’. Volgens de moslimrebellen van Hizbul Islam, die grote gebieden de dienst uitmaken, is ontspanning onislamitisch en voetbal kijken is daarom uit den boze. Er doen zelfs verhalen de ronde dat twee voetbalfans een kopje kleiner zijn gemaakd omdat ze stiekem op het WK hadden afgestemd.

Hoewel Somalië zich nog nooit heeft gekwalificeerd voor een wereldkampioenschap is voetbal razend populair – in door de regering gecontroleerde gebieden zijn veel WK-wedstrijden dan ook in bioscopen te zien. Dat betekent niet dat de fans hun leven daar veilig zijn, want beschietingen tussen rebellen en regeringsleger zijn aan de orde van de dag. Toch zijn er vele Somaliërs die koste wat kost dit eerste Afrikaanse WK willen meemaken.

Heel erg Afrikaans is het WK zelf overigens nog niet. Niet alleen overstemmen de omstreden vuvuzela’s de traditionele Afrikaanse zang, drum- en blaasorkesten, de nederlagen van Kameroen en Algerije en het bloedeloze gelijkspel van Ivoorkust hebben de harten van de Afrikaanse fans ook niet sneller laten kloppen. Aan de andere kant: wie zondagmiddag in Zuid-Afrika was heeft onmogelijk het enorme vuvuzela-geloei kunnen missen dat uit bars en huizen opsteeg toen de Ghanees Asamoah Gyan zijn land aan de zege hielp.

De kranten in Nigeria vinden het trouwens juist een positief punt dat Afrikaanse taferelen voorlopig uitblijven rond het team van Lars Lagerback. “In `1994 leek het spelershotel wel een dorpsmarkt, in 1998 werd de avond voor elke wedstrijd over bonusen geruzied en in 2002 hadden de oudere spelers de pik op de jongeren,” schrijft The Vanguard. De saaie Zweedse coach heeft rust in de tent gebracht en de nipte nederlaag tegen Argentinië heeft het optimisme in Afrika’s drukst bevolkte land eerder vergroot dan verkleind.

Vanwege de belabberde reputatie als drugsdealers zijn de Nigerianen overigens net wat minder populair bij Zuid-Afrikanen,die vooral idolaat zijn van Ghana – waar ook engels wordt gesproken. Er wonen echter tienduizenden Nigerianen in Zuid-Afrika, die hun team door dik en dun steunen. On-Afrikaanse tegenvaller bij de wedstrijd tegen Argentinië: ze mochten hun groengeschilderde, levende kippen (poten netjes afgebonden) niet het stadion inbengen als mascotte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s