Veilig, gezellig, maar ijskoud!

Standaard

“Grandioos en oergezellig!” Onderhoudsmonteur Hans Kooij gaat vrijdag trouwen in zijn woonplaats Beverwijk, maar tot die tijd staat hij op de Oranjecamping in Zuid-Afrika. “Ze zeggen dat het hier crimineel is, maar tot dusver is het één groot feest,” aldus de 55-jarige oud-speler van Vitesse’22 en ervaren amateurscheidsrechter. “De mensen zijn ontzettend vriendelijk en iedereen zwaait en zingt.”

Toch was het gistermorgen even bijkomen op de camping in Durban, waar de karavaan woensdag heenreiste. Niet van berovingen, maar van het weer. Donderdagavond regende het en in Pretoria – de vorige camping – moesten de ruim 500 Nederlanders drie ijskoude nachten doorstaan. Kooij lag alleen in zijn tentje te rillen, want zijn aanstaande vrouw Clea is thuis in Nederland. “Ik lag in bed met twee broeken aan, handschoenen en een muts op mijn hoofd.”

Net als Kooij reizen ook Marc Kik (42) en Peter Hennevanger (40) uit Pijnacker met een kampeertruck. “We hebben onderling met de inzittenden van alles georganiseerd,” vertelt Kik. We zijn een dag Pretoria ingeweest en naar het apartheidsmuseum. We hebben onze kok, gids en chauffeur ook mee naar binnen genomen – zij hebben dat allemaal nog meegemaakt.”

‘s Avonds vieren de kampeerders feest met muziek, vooral de meegereisde coverband Vanavond niet, schat! is populair. Over de Dikdakkers en Rasta Ruud wordt eerder lacherig gedaan. “Rasta heeft een nepwereldbeker en die hebben we gejat – was hij helemaal in de war,” grinnikt Kik. De twee voetballers van amateurclub uit Oliveo hebben zich niet onveilig gevoeld. “Alleen het verkeer,” zegt Hennevanger. “Ze zeggen dat ze hier links rijden, maar volgens mij doen ze maar wat.”

Voor Bento Mol (39) uit Andijk was de aankomst op de Oranjecamping wel even wennen. Als onderdeel van de Oranje Trophy reed hij van Nederland naar Zuid-Afrika. “De eerste dag op de camping vond ik niet leuk. Net daarvoor hadden we nog een olifant naast de tent staan in Botswana. Maar nu ben ik wel weer gewend aan bier en Hollandse hits.” Mol vertrok op 3 april uit Nederland en stond een week stil in Tanzania omdat de versnellingsbak stuk was. “Je ziet natuurlijk prachtige dingen onderweg. In de landen waar het meest voor gewaarschuwd wordt – zoals Soedan – zijn de mensen juist het vriendelijkst en meest gastvrij.”

“Ze zeiden: het is gevaarlijk en de mensen zijn niet te vertrouwen. Ik ben nog nooit in zo’n vriendelijk land geweest,” aldus de 24-jarige Jeroen Buitenhuis uit Apeldoorn. “De donkere mensen uit dit land zijn nog nooit zo enthousiast door blanken begroet. Dit is natuurlijk enorm goed voor hun eigenwaarde,” zegt Joris Bertens, die sinds 1997 een lodge beheert nabij het Krugerpark en met Nederlandse sponsoren een voetbalcompetitie is begonnen in de townships nabij de lodge. Hij is vol lof over de Oranjecamping. “Het is heel goed georganiseerd en de accomodatie is prima. Het enige dat ontbreekt is Jägermeister.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s