Gees

Standaard

Sinds dindagmiddag is iedereen weer trots in Zuid-Afrika. De ‘gees’ is weer helemaal terug in de straten van Soweto, Kaapstad en Bloemfontein.

Dat was wel even anders. Er was woede, teleurstelling, frustratie, verdriet en nog meer woede na de 3-0 nederlaag van het Zuid-Afrikaans elftal tegen Uruguay. “Ik voel geen warmte meer voor Bafana Bafana,” vertelde een tuinman me. Vooral in de voetbalgekke townships was de teleurstelling bitter… Staan we een keer met iedereen in ons verdeelde land – blank én zwart, arm én rijk – achter onze voetballers, laten de spelers het afweten!

Met de woede dreigde ook het einde van de WK ‘gees’, een Afrikaans woord dat een mengeling van ‘geestdrift’ en ‘in de stemming zijn’ weergeeft. De gele voetbalshirts van Zuid-Afrika verdwenen uit het straatbeeld en de kranten zetten hun Calimerodop op hun kop en melden voor de zoveelste keer dat dat het team van Carlos Alberto Parreira het eerste thuisland zou worden dat de eerste ronde van het WK niet overleeft.

Maar nu? Na de historische overwinning op het Franse rampenteam overheerst de trots. Hier en daar wordt nog in herinnering gebracht op welke wijze (als…, dan…) Bafana Bafana toch de laatste 16 had kunnen bereiken, maar verder is er vooral tevredenheid. Wie zullen we nu eens gaan steunen, zie je veel fans handenwrijvend zeggen. Vliegen de Afrikaanse teams eruit? Nou, dan is er toch nog Brazilië! Of Argentinië, Nederland of Engeland.

Het optimisme en feestgevoel in Zuid-Afrika heeft net zoveel te maken met de 2-1 overwinning op de gekukelde haantjes als met het feit dat het WK voortreffelijk verloopt. Van de gevreesde terreuraanslagen, brute roofmoorden en andere criminele narigheid is niets gebleken en de meeste buitenlandse bezoekers hebben gewoon een fantastische tijd in de regenboognatie. Nederlanders lopen wijken in waar normaal geen blanke Zuid-Afrikaan durft te komen en drinken een biertje met de lokalo’s. Op die manier leren de bezoekende voetbalfans niet alleen van de kleurrijke Zuid-Afrikanen, maar ook andersom – hee, we hoeven eigenlijk helemaal niet zo bang voor elkaar te zijn!

Of het WK nu banen, economische groei, meer toeristen, een positiever beeld van Afrika of een finaleplaats oplevert is bijzaak als blank en zwart elkaar wat beter gaan begrijpen door het WK. De ‘gees’ is uit de fles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s