Zwarte sterren

Standaard

Nu 24 van de 32 nationale teams hun biezen hebben gepakt, gaat het leven in Zuid-Afrika feitelijk gewoon weer zijn gangetje. Van toenemende voetbalkoorts – de finale op 11 juli komt immers steeds dichterbij – is vrijwel niets te merken in de meeste steden, dorpen en ‘locaties’. In Port Elizabeth staan verkopers van snacks en souvenirs verveeld voor hun houten hutjes, die speciaal voor het WK in het stadscentrum zijn geplempt. Er is nog enige hoop op een economische opleving, want de lokale krant schreef gisteren dat er een “oranje karavaan met duizenden Nederlandse supporters” onderweg is van Durban naar de Friendly City om morgen de wedstrijd tegen Brazilië bij te wonen. “Wanneer komen ze,” vraagt zelfs een woordvoerder van de gemeente Nelson Mandela Bay. Ik moet hem teleurstellen.

De straten van PE zijn vooralsnog leeg, met hier en daar een Braziliaan. Tijdens de wedstrijd zitten er morgen waarschijnlijk zo’n 5000 Nederlanders op de tribune, maar gelukkig hijsen de plaatselijke fans zich tijdens het toernooi ook enthousiast in het oranje – waardoor de steun voor het Nederlands elftal tijdens de afgelopen vier wedstrijden nog behoorlijk indrukwekkend was. Één probleem: de Goddelijke Kanaries zijn wel erg populair in Zuid-Afrika en kunnen morgen waarschijnlijk op nóg meer lokale steun rekenen dan Nederland. Voor het eerst sinds de openingswedstrijd tegen Denemarken zou de kleur oranje daarom wel eens in de minderheid kunnen zijn.

Dat het leven weer zijn gangetje gaat, betekent niet dat Zuid-Afrikanen niet trots zijn op het tamelijk vlekkeloze verloop van ‘s werelds populairste sportevenement. Hier en daar klaagt nog een zogenaamde kwaliteitskrant over de hoge kosten van het WK, maar over het algemeen is zwart en blank tevreden over de positieve indruk die het rijkste land van het armste continent op de wereld heeft gemaakt.

Toch bouwt de spanning voor morgen wel een beetje op, maar daar heeft Nederland-Brazilië niets mee te maken. Het zijn immers de Afrikaanse broeders uit Ghana die ‘s avonds tegen Uruguay als eerste Afrikaanse ploeg de halve finale kan halen. Lokale media hebben al opgeroepen tot een nationale verkleedpartij in het geel-groen-rood en de pan-Afrikaanse one-liners vliegen rond. Voetballiefhebbers blijven het WK natuurlijk volgen, maar de enige manier om het hele land aan de buis gekluisterd te houden is een finaleplaats voor de Black Stars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s