Geen samba- maar bitterballen

Standaard

De duizenden Nederlanders op de tribunes in Port Elizabeth waren getuige van een historische gebeurtenis. De uitschakeling van de goddelijke kanaries liet even op zich wachten, maar daarna kwam de ontlading. Harrie Linders zegt dat hij achteraf helemaal niet meer weet of Oranje wel goed heeft gespeeld. „En dat maakt me ook allemaal niet uit. Ze hebben gewonnen!”

Bert de Kool uit Hoeven had er een rit van duizend kilometer voor over van Johannesburg naar Port Elizabeth, „Ik kon geen interne vlucht meer krijgen. We begonnen slap, maar na de gelijkmaker had ik er vertrouwen in.” Nu reist hij weer per huurauto naar Kaapstad voor de halve finale. „Het is elke euro waard. Oranje schrijft historie.” Jaap van der Bom uit Oudenbosch moest „Billenknijpen tot het eind. Stekelenburg was de grootste held!” Robert Schouten was het niet eens met hem: „Van Bommel is de man. Hij loopt alle gaten dicht. Magistraal.” Een andere Nederlander smaalt naar een stel Brazilianen: „Geen sambaballen maar bitterballen!”.

Derk de Vries, wiens voorvaderen uit Nederland komen, spreekt van een „krankzinnige apotheose”. Bas Peek kwam wankelend van geluk uit het stadion. „Eerst achterkomen en dan winnen, we lijken wel Duitsers.” De paar duizend Nederlanders hadden eerst op de hotelkamer of op straat ingedronken met het lokale Black Label of Castle bier (eurootje voor driekwart liter), en tankten daarna Budweiser af in het stadion.

De uitzinnige massa trok daarna de stad in, of naar het strand waar het met een graad of 24 aangenaam feesten was, samen met de Brazilianen die schouderophalend uit het stadion schuifelden. „Ze vonden hun team toch knudde en wensten ons veel succes”, aldus Bert de Kool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s