Oudste Oranjefan van Kaapstad

Standaard

“Ik ben wel half doof en half blind,” verontschuldigt Max Leeuwenburg zich. Dat is niet zo gek, want de oudste Oranjefan in Zuid-Afrika is 96 jaar oud. “Voor de verzekering moet ik elk jaar bewijzen dat ik nog leef!” Voor de rest is het vroegere schoollhoofd echter uitermate kwiek en hij doet zijn verhaal in “goed Hollands uit 1936” – zoals hij het zelf noemt.

Leeuwenburg was vorige week van de partij op de Oranjecamping in Paarl – “dat was heel gezellig” – maar hij volgt de rest van het WK vanuit zijn huis in Rondebosch, een wijk aan de voet van de majestueuze Tafelberg. “De beste achtergrond in de hele wereld.”

Leeuwenburg komt uit Groningen. Zijn vader – secretaris van de linkse politicus Troelstra – overleed toen Max nog jong was. “Toen ik 12 was verhuisten we naar Zuid-Afrika voor de gezondheid van mijn broer. Hij is uiteindelijk 86 geworden dus dat was een goed idee.” Moeder Leeuwenburg keerde in 1929 terug met haar drie kinderen en Max ging in Den Haag naar het Lyceum en studeerde in Amsterdam. “Mijn Engels was beter dan dat van de professor!”

In 1937 verhuiste Leeuwenburg definitief naar Zuid-Afrika, waar hij bij een gerenommeerde school in Kaapstad werkte. Leeuwenburg spreekt beter Nederlands, dan de meeste oude emigranten omdat in de moederstad Engels wordt gesproken en niet het aan Nederlands verwante Afrikaans. “Dat beschouw ik toch nog steeds een beetje als keuken-Nederlands, maar dat zeg ik natuurlijk niet.”

“Het leven is me goed bevallen,” zegt Leeuwenburg. “Ik kan nu niet meer lezen of tv kijken, maar ik schaak nog twee keer per week – ik speel momenteel met mijn zoon in Australië.” Hij is opgetogen over de reeks overwinningen van het Nederlands elftal, maar terug naar zijn geboorteland gaat hij niet. “Ik heb niet de minste neiging.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s