Zo’n kans krijgen we niet snel meer

Standaard

De cafés, bars en restaurants in het bruisende centrum en de fraaie haven van Kaapstad waren afgelopen nacht het toneel van een ongekend oranjefeest. Volgens de uitzinnige supportersschare moet het Nederlands Elftal zondag de puntjes op de i zetten en voor eerst in de geschiedenis het WK winnen.

“We hebben een unieke kans om wereldkampioen te worden en geschiedenis te schrijven,” zegt Gert Grimmius uit Stadskanaal. Samen met zijn vriend Fienus Baars uit het naburige Valthermond volgt hij oranje al het hele WK – samen maken ze bovendien deel uit van een Drentse club oranjesupporters (OSV). Een grote grijns veschijnt op het gezicht van Grimmius: “Dit is dé kans. We hebben geweldig spelersmateriaal – we waren nog nooit zo dichtbij.”

Jeroen Tomassen heeft zijn gezin uit Apeldoorn meegenomen en is via lange tussenstops naar Zuid-Afrika gevlogen om Nederland tijdens de halve finale in actie te zien. “Dit is toch een uniek moment, dus ik wilde mijn kinderen ook meenemen en mijn neefje is er ook, want die loopt hier stage.” Volgens Tomassen is het een kwestie van “nu of nooit’ straks tijdens de finale in Johanensburg. “Eerder werd er altijd mooi gevoetbald, maar nu is het ook degelijk en kan het zondag zomaar gebeuren.”

“De verdediging zit goed in elkaar,” vindt ook Nico de Bruin uit Arnhem. “Het team oogt ontspannen en ze gaan er echt voor.” Peter Scharrenberg vult aan: “Dit wordt onze laatste kans in een lange tijd, want ik zie niet zoveel jonge talenten.” Net als Grimmius en Baars zijn De Bruin en Scharrenberg ook laaiend enthousiast over Zuid-Afrika. “Je kunt hier gewoon rondlopen en de mensen zijn ontzettend aardig.”

Rob Houdijk woont al vijf jaar in Kaapstad waar hij in de scheepsbouw werkt. Gisteren had hij zijn zoon Sean meegenomen om Oranje te zien doorstoten naar de finale. “Ik ben toch geweldig trots op dit Nederlands Elftal,” zegt hij glunderend. Daarna wordt hij weer overstemd door de omstanders die het lied “kampioenen” aanheffen. Zover is het nog niet, maar het is erg dichtbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s