Doelen met smoelen

Standaard

Wie de wedstrijden van het WK op televisie bekijkt, merkt weinig van het feit dat het toernooi op het armste continent ter wereld wordt gespeeld. Talloze organisaties die iets aan armoede en ellende in Afrika willen doen hengelen op de achtergrond echter naar wat minuten op tv of wat alinea’s in de krant, in de hoop dat er meer aandacht komt voor ontwikkelingshulp als er voetballers bij betrokken zijn.

Meeliften met de publiciteit van een megaspektakel als het WK voetbal is natuurlijk niets nieuws. De officiële geldschieters van de FIFA doen hun duit in het zakje, kledingmerk Nike (geen WK-sponsor) weet het logo desondanks overal in beeld te frummelen en biermerk Bavaria jaagde de wereldvoetbalbond in de gordijnen met de jurkjesactie tijdens de openingswedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken.

De e-mailtjes die marketingbureaus en communicatieadviseurs rondsturen rond het WK hebben vaak echter een minder commerciële strekking. Zo heeft het Nederlands Elftal al een Johan Cruyff Court geopend in een belabberde wijk in Johannesburg, organiseerde de FIFA het Football for Hope Festival en probeert het international initiatief 1Goal aandacht en geld in te zamelen voor de verbetering van het onderwijs in arme landen.

En bij een goed doel horen natuurlijk celebrities – tijdens het WK het liefst voetballers. Zo zetten Lionel Messi, Ryan Giggs en Matthew Booth zich in voor Brothers for Life, dat mannen wil bewegen tot verantwoordelijker (seksueel) gedrag. Aron Winter, Pierre van Hooijdonk en Ruud Krol verzorgden een training voor SOS Kinderdorpen. De Afrikaanse voetbalsterren Michael Essien, Roger Milla, Kolo Toure and Didier Drogba hebben hun naam verbonden aan United Against Malaria – een ziekte die jaarlijks zo’n miljoen (!) Afrikanen het leven kost.

In Nederland is zelfs een heuse organisatie opgericht met het oog op het WK: Voor Oranje tegen Aids. Op de indrukwekkende B-lijst van namen staan ondermeer Stanley Menzo, Jack van Gelder, Nicolette Kluijver, Angela Groothuizen en Victoria Koblenko. En dan is er nog het grote Unicef. De kinderrechtenorganisatie van de VN voert internationaal champagne met niemand minder dan David Beckham, maar heeft ook in Nederland een sterrenelftal samengesteld met bijvoorbeeld Ivo Niehe, Jan Mulder, Jörgen Raymann, Bert Koenders, Kim-Lian van der Meij, Karin Bloemen, en André van Duin.

Dat het WK goede PR is voor (Zuid-)Afrika is duidelijk. Maar of al die goede doelen daarvan profiteren, valt te betwijfelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s