Buitenlanders

Standaard

Wat waren ze in Zuid-Afrika trots dat zoveel buitenlanders tijdens het WK voetbal naar hun land kwamen en er van genoten. Niet alleen het slechte – criminele –imago van de ‘regenboognatie’ werd de nek omgedraaid, maar ook het negatieve nationale zelfbeeld van veel Zuid-Afrikanen ging de prullenbak in. We hebben het hem geflikt! Miljoenen arme Zuid-Afrikanen in sloppenwijken en townships hebben echter weinig te vieren. Nu de symapthieke voetbalfans het land weer hebben verlaten, richten zij hun pijlen op een andere, impopulaire groep buitenlanders: politieke en economische vluchtelingen uit andere Afrikaanse landen.

Vlak nadat het laatste fluitsignaal van de WK-finale geklonken had, stonden de eerste Zimbabwanen dan ook al met hun hele hebben en houden langs de kant van de weg – vooral in de buurt van Kaapstad. “Ze zeggen dat ze ons af zullen maken,” meldden velen van hen. Comlete families stonden te wachten op een goedkope lift met een vrachtswagen naar hun land van herkomst. “Daar is geen werk, maar we zijn te bang om te blijven. We komen hier nooit meer terug.”

Twee jaar geleden kwamen 62 mensen om het leven en ruim 100.000 buitenlanders ontvluchtten hun huis in tijdens een golf van geweld en buitenlanderhaat. Winkels en huizen van immigranten werden geplunderd en in brand gestoken. De politie en politiek ontkenden echter dat r sprake was van xenofobie – het zou ordinaire criminaliteit betreffen. Iedereen die geen Zoeloe of Xhosa sprak liep destijds echter gevaar om op de korrel te worden genomen en de motivatie van de daders was vaak hatelijk simpel: “Ze pakken onze banen, huizen en vrouwen af.”

De grenzen van Zuid-Afrika hebben de afgelopen jaren wagenwijd opengestaan voor immigranten uit de rest van het continent en miljoenen mensen uit Somalië, Congo, Malawi, Mozambique en Zimbabwe hebben zich gevestigd rond de grote steden Johannesburg, Pretoria en Kaapstad. De meesten zijn overigens zelf een handeltje begonnen en sommigen zijn succesvol, waardoor ze in de smaak vallen bij lokale vrouwen – tot chagrijn van de arme Zuid-Afrikanen zelf.

Het lijkt erop dat de autoriteiten de waarschuwingen dit keer serieuzer nemen dan in 2008: president Jacob Zuma heeft al opgeroepen tot kalmte en onderling begrip en de politie is ruim aanwezig in mogelijke brandhaarden. Waar er enkele weken geleden nog enorm enthousiame was voor voetballers uit andere Afrikaanse landen, is de haat nu helaas weer terug op straat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s