Neushoorns het haasje

Standaard

Helikopters, machinegeweren, nachtkijkers en andere duur gereedschap worden ingezet bij de stroperij van neushoorns, die de laatste jaren schrikbarende vormen aanneemt in Zuid-Afrika. De poeder van de hoorn is in China en Vietnam een gewild medicijn en internationale misdaadsyndicaten hebben het daarom op de grote grijze beesten voorzien.

Volgens South African National Parks (SANParks) zijn er dit jaar al 152 neushoorns gedood, terwijl er in heel 2009 ‘slechts’ 122 gestroopt werden en daarvoor nog veel minder. “Misschien is het niet langer gepast om deze illegale moordpartijen stroperij te noemen,” aldus SANParks-baas David Mabunda deze week. “We hebben te maken met georganiseerde criminaliteit en de politie en veiligheidsdiensten doen er alles aan om de strijd te winnen.”

Alleen al op de savanne van het wereldberoemde Krugerpark vielen dit jaar 65 witte neushoorns en één zwarte neushoorn ten prooi aan stopers. De witte neushoorn was begin vorige eeuw bijna uitgestorven, maar is sindsdien één van de grootste successen van natuurbescherming in Afrika.

Er leven nu naar schatting ruim 19.000 witte neushoorns in Zuid-Afrika, het land dat de grootste bijdrage heeft geleverd aan het redden van deze grazers. Met de zwarte neushoorn gaat het minder goed, maar ook het aantal van deze bladetende, agressievere soort is de laatste jaren iets toegenomen – er leven zowat 1700 exemplaren in Zuid-Afrika. “Als een land hebben we hard gewerkt om deze soorten voor uitsterven te behoeden en we zullen er alles aan doe nom ze te blijven beschermen,” aldus Mabunda.

Tot voor kort vond stroperij in Zuid-Afrika vooral op kleine schaal plaats; arme mensen probeerden antilopen te vangen om op te eten of te verkopen. Door het wereldwijde verbod op ivoorhandel is er nauwelijks meer olifantenstroperij en de mastodonten doen het dan ook erg goed in zuidelijk Afrika. De (illegale) vraag naar neushoornpoeder is echter niet te stuiten, hoewel onderzoek uitwijst dat het poeder niets helpt tegen koorts, hallucinaties of om de potentie te verbeteren. Supermodel Elle Macpherson moest onlangs haar excuses aanbieden nadat ze had gesuggereerd dat ze neushoornpoeder gebruikt voor haar huid.

Nu nationale parken zoals het Krugerpark de beveiliging hebben opgevoerd met extra boswachters, komen ook neushoornfokkers en kleinere reservaten steeds meer onder vuur te liggen. Eigenaar Ed Hern van het Rhino and Lion Park nabij Johannesburg verloor onlangs een neushoorn aan stropers en experimenteert nu met het inspuiten van gif in de hoorns, die uit hetzelfde materiaal bestaan als nagels en dus geen bloedvaten hebben. “Als iemand poeder van die hoorn consumeert gaat hij dood,” aldus een bittere Hern in een Zuid-Afrikaanse krant.

Dierenbeschemers Faan Coetzee van de Endangered Wildlife Trust (EWT) denkt niet dat dit een goede oplossing is. “Als er iemand omkomt door dat gif, kan je gearresteerd worden voor moord.” Volgens hem moet de regering meer doen om af te rekenen met misdaadsyndicaten. Tot dusver zijn 47 verdachten opgepakt wegens betrokkenheid bij neushoornstroperij, aldus SANParks baas Mabunda. “Stropers en hun rijke bazen in luxueuze huizen in de grote steden moeten weten dat we achter hun aanzitten. We zullen hen opjagen in het bos, in de steden, op vliegvelden en in het buitenland.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s