Verkiezingsrap

Standaard

Wil je nog een rap? Verkiezingscampagnes beginnen gewoonlijk met het lanceren van een populair beleidsvoorstel (Europa), een toespraak voor een joelende menigte die reclameborden voor de kandidaat omhoog houdt (VS) of een concert van een regionale topartiest (Afrika). De 66-jarige Yoweri Museveni gooit het over een andere boeg. Om zijn 25-jarige carrière als president van Oeganda te verlengen heeft hij twee lokale volksliedjes aan elkaar gerapt in de taal Runyankole. Een strak hip-hopritme en YouTube doen de rest.

In februari gaat Oeganda naar de stembus en eenvoudige rekensommetjes laten zien dat de steun van jongeren cruciaal is. Tijdens een recente jeugdbijeenkomst van zijn Nationale Verzetsbeweging (NRM) merkte Museveni op dat rapmuziek van zwarte, Afrikaanse origine is, waarna hij zijn eigen hit introduceerde. Enkele dagen later startte de campagne officieel en vroeg hij de menigte “You want another rap”? Een producer voegde in de studio het antwoord “Yes, Sevo!” (een bijnaam van de president) toe en de twee minuten durende ringtone- en internethit was geboren.

Museveni is een Afrikaanse leider van het vrij gangbare soort: verliefd op het pluche. Hoewel de Soedanese zakenman Mo Ibrahim 5 miljoen dollar uitlooft voor Afrikaanse staatslieden die na goed beleid op eigen houtje opstappen, weet Sevo van geen wijken. ‘Hij was zo’n slechte vent niet, maar nu blijft hij langer dan goed voor ons is,’ menen veel inwoners van het vruchtbare land van gorilla’s, koffieplantages, bananenvelden en recentelijk ontdekte olierijdom.

In het westen werd Museveni aanvankelijk gelauwerd als democraat, die de ellende van de wrede dictator Idi Amin kon doen vergeten. Maar later ontstonden vraagtekens, net als bij andere favoriete hulpontvangers als Meles Zenawi (Ethiopië) en tegenwoordig Paul Kagame (Rwanda). De Oegandese president schrapte het maximum aantal termijnen uit de wet, dwarsboomde de oppositie bij de verkiezingen in 2006 en trad niet op tegen de wijdverbreide corruptie.

De veel jongere presidentskandidaat Norbert Mao (Democratische Partij) heeft in de lokale pers inmiddels laten weten binnenkort ook met een rap op de proppen te komen. “Waar Museveni zegt ‘wil je nog een rap’, zeg ik: nee, we willen beperkte presidentstermijnen. Waar hij vraagt ‘wil je nog een rap’, zeg ik: nee, we willen goede wegen.” Bovendien, verklapte Mao alvast, zal hij elke keer als hij zijn versie uitvoert ook een dansje doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s