Junglebier

Standaard

Zaken doen in een straatarm land waar smeergeld, raketwerpers en hobbelige bosweggetjes het levensritme bepalen, lijkt een zelfmoordmissie. Maar Heineken runt liefst zes Bralimabrouwerijen in de Democratische Republiek Congo (DRC) en biedt direct en indirect werk aan 50.000 mensen. Het is een duizelingwekkend verhaal van koloniale brouwketels, legendarische rivieren, granaataanvallen, swingende Afrikaanse rumba en Hollandse ondernemerslust.

De gele kratten Primusbier staan hoog opgestapeld in de oude schuit, die statig het Kivumeer doorklieft. Een bonte ijsvogel doorbreekt de waterspiegel met een plotse duikvlucht en komt triomfantelijk boven met een sardientje. De heuvels die de tocht naar Goma omzomen, herbergen vruchtbare akkertjes en zeldzame berggorilla’s, maar ook nerveuze VN-soldaten en rebellen die dood en verderf zaaien.

Met productiemanager Jaap de Vos van Heinekendochter Bralima dobberen wij in een speedbootje, aangeschaft om te kunnen vluchten als de pleuris weer eens uitbreekt.

Klik hier voor de hele reportage (pdf)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s