Vrijgezel

Standaard

„Voor uw informatie, ik wil een vrouw die lang, slank en mooi is.” De ongehuwde status van de 57-jarige president Ian Khama van Botswana is voor zijn landgenoten al jaren voer voor grappen, grollen, roddel, achterklap en serieuze bedenkingen. Zijn partijgenoten van de BDP hebben in de beeldschone Miss Botswana nu de perfecte kandidaat voor ’first lady’ gevonden. En Emma Wareus voldoet nog aan Khama’s eisen ook.

Het partijcongres in Mahalapye stond eerder deze maand in vuur en vlam toen de president beschreef hoe zijn ideale vrouw eruitziet. Vervolgens wees Khama naar een gezette staatssecretaris en zei dat hij er „niet zo een als deze” wil. „Misschien dat zij niet door de deur past, de meubels breekt met haar gewicht of zelfs de schokdempers van de auto.” En tegen partijgenoten die het onderwerp aansneden: „Je maakt de president belachelijk. Het beste wat jullie kunnen doen, is een vrouw zoeken die jullie geschikt voor mij achten, want ik heb zelf nauwelijks tijd.”

Een aanwezige wees erop dat Miss Botswana onlangs tweede werd bij de Miss World verkiezingen. Ze voldoet aan Khama’s fysieke eisen en behoort net als hij tot de lokale adel. „Zonder twijfel kan zij één van de keuzes van de president zijn”, zei een partijlid onder oorverdovend gejuich van de aanwezigen. De moeder van Emma Wareus was overigens Miss Botswana in 1978 tijdens het succesvolle bewind van de eerste president Seretse Khama, vader van het huidige staatshoofd.

Sommige media in Botswana denken dat de woordenwisseling in Mahalapye een toneelstukje was en dat Khama serieus een oogje heeft op Wareus. De president was eerder verloofd met een tandarts uit de hoofdstad Gabarone, maar die relatie verbrak hij. Vicepresident en voormalig legermaatje Mompati Marafhe hield het schaterlachende publiek voor niet te kunnen helpen. „Ik heb mijn best gedaan tijdens onze dagen in de barakken om hem tot trouwen te bewegen, maar zonder succes.”

Reacties zijn gesloten.