Circus Congo

Standaard

Na exact negentien baliebeambten, kaartjescontroleurs en bagage-inspecteurs klim ik zwetend de trap op van de Boeing 737-800 van South African Airways (SAA), die al een tijdje staat te wachten in de klamme hitte van N’Djili International Airport. Eenmaal in het toestel begint een kolderieke stoelendans met de handgeschreven instapkaarten. Wie wil begrijpen hoe corruptie en bureaucratie de economische groei van veel Afrikaanse landen belemmert, komt op het vliegveld van de Congolese hoofdstad Kinshasa ruim aan zijn trekken.

Dat een dame in de buurt van een ranzige beerput geld vraagt voor het zogenaamde schoonmaken van het zogenaamde toilet is tot daar aan toe. Een glimlach en „nee, vandaag heb ik niets voor u” volstaat. Ook het gebrek aan informatieborden of –omroepers is mee te leven. Door de grote ruiten van de vertrekhal kan je wel zo ongeveer zien wanneer het de bedoeling is om in te stappen en weldra vormt zich een rij van mensen die goedmoedig bij elkaar controleren of zij óók denken dat deze rij voor het SAA-toestel is.

Maar daarvóór? Loket 1: Koop een ’Go Pass’ voor 50 dollar. Loket 2: Sta een uur in de rij, laat je e-ticket zien en ontvang een nieuw printje; 3: lever dat papiertje in en ontvang je handgeschreven boardingpass; 4: Open je koffer voor controle; 5: Check je koffer in; 6: Controle instapkaart en paspoort; 7: Douane (wie de politie iets betaalt, mag voorkruipen); 8: Controle instapkaart en paspoort; 9: Handmatige check handbagage (scanner kapot); 10: Fouilleren; 11: Wacht in vertrekhal zonder informatie; 12: In de rij voor handmatige check handbagage; 13: Bus naar vliegtuig; 14: Controle ’Go Pass’; 15: Waad door massa ingecheckte koffers en wijs je eigen bagage aan (’inlaadcontrole’); 16: Controle handbagage; 17: Fouilleren; 18: Controle instapkaart; 19: Vriendelijke SAA-persoon wijst aan of je voor of achter in het vliegtuig moet instappen.

Door „de alomvattende corruptie en de onzekere veiligheidssituatie is een normale bedrijfsvoering vrijwel onmogelijk” in Congo, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tel daar de onnodige bureaucratische rompslomp bij op. Als we uiteindelijk in de lucht zijn richting Johannesburg, slaken de passagiers een collectieve zucht van – onder andere – opluchting.

Reacties zijn gesloten.