Slipjespolitie

Standaard

Slecht nieuws voor schimmels en bacteriën die het op de huid van Ghanezen hebben voorzien. De afgedankte slipjes, bh’s en sokken waarin zij zich doorgaans nestelen, gaan in de ban. Eigenlijk is tweedehands ondergoed al sinds 1994 verboden in het West-Afrikaanse land, maar omdat door Europeanen gedragen kledij nou eenmaal goedkoper is dan nieuwkoop, bleef het populaire handelswaar in Accra, Kumasi en andere steden en dorpen. Nu heeft de overheid er echter genoeg van: vanaf februari komen er strenge controles op recycleondergoed.

Handelaren hebben het verbod op de import van hergebruikt ondergoed de afgelopen jaren omweg genegeerd, legt Kofi Nagetey van het Ghana Standards Bureau (GSB) uit. Volgens hem kunnen tweedehands onderbroeken leiden tot jeuk in het kruis, zwemmerseczeem, candidiasis en andere schimmelinfecties. Ook tweedehands broeken, zakdoeken en matrassen zijn om die reden in de ban gedaan. Het GSB zal daarom „het verbod op de import, verspreiding en verkoop van gebruikt ondergoed vanaf februari streng gaan handhaven”, aldus Nagetey. Illegale slipjes zullen worden vernietigd.

Dat is echter volkomen onnodig, klaagt Danier Ankomah, bestuurslid van de bond voor kledingimporteurs. „De gebruikte kledij wordt bespoten met ontsmettingsmiddel in het land van herkomst. Ik ben naar enkele fabrieken in Hamburg geweest en de goederen worden daar besproeid en geïnspecteerd door experts voorafgaand aan de export”, meent Ankomah. Volgens hem kunnen de gezondheidsautoriteiten zich beter concentreren op de verbetering van de sanitaire voorzieningen. „Klinieken hebben nog nooit gerept van ziekten als gevolg van gebruikte kleding.”

„De regering maakt ons werkloos. Dit is mijn enige bron van inkomsten”, vertelt marktkramer Seth Opare. Ook andere handelaars zitten met de handen in het haar. „Ghana is een derdewereldland. Dit is hoe we ons hoofd boven water houden.”

Verkoopster Cynthia geeft wel toe dat er inderdaad soms vlekken zitten in het afgedankte ondergoed uit Europa. Volgens haar is dat echter geen probleem, want klanten zijn kritisch bij het uitzoeken van hun ondergoed. „Het maakt niet uit hoe arm iemand is, de slipjes met vlekken kopen ze niet.”

Reacties zijn gesloten.