Whoonga

Standaard

Het is één van de wreedste vormen van criminaliteit: steel een lading aidsremmers van een hiv-patiënt en verkoop het vervolgens gemixt met wiet aan drugsverslaafden. Het eerste slachtoffer is de patiënt, wiens lichaam weerstand tegen de behandeling opbouwt als hij of zij de dagelijkse drie pillen mist. En wie geen weerstand meer heeft, eindigt maar wat snel in één van de duizenden begrafenisstoeten die elke zaterdag door Zuid-Afrika trekken.

Het volgende slachtoffer is de drugsverslaafde, die zijn uitzichtloze bestaan in het township wil vergeten. Het kan hem niet schelen dat hij met zijn leven speelt. Om zijn lusten te kunnen botvieren en financieren moet hij mensen beroven – nog meer slachtoffers.

Het gebruik van gemalen aidsremmers kwam vorig jaar in zwang in de arme wijken van de havenstad Durban. Het zogenaamde whoonga bevat behalve wiet ook nog andere goedkope ingrediënten zoals zeeppoeder, fijngestampte Strepsils en zelfs rattengif. Gebruikers raken er verslaafd aan ondanks de bijkomende lichamelijke klachten en moeten vaak dagelijks uit stelen om de 2 euro voor elk shot te kunnen betalen.

Afgelopen week meldde de Zuid-Afrikaanse politie voor het eerst een succes met de arrestatie van drie mannen die twee plastic zakken met aidsremmers te waarde van 20.000 euro bij zich hadden. Al is dat nauwelijks goed nieuws, want de aanhouding vond plaats in Johannesburg – verder bewijs dat de drugscocktail zich razendsnel door het land verspreid.

De whoonga-rage is een enorme domper voor Zuid-Afrika, het land met ’s wereld meeste hiv-besmettingen waar sinds kort eindelijk serieus werk wordt gemaakt van aidsbestrijding. Oud-president Thabo Mbeki ontkende het verband tussen hiv en aids; hij stond daarmee internationaal voor schut en is in eigen land medeverantwoordelijk voor duizenden doden. Net nu president Jacob Zuma en zijn alom geprezen gezondsheidsminister Aaron Motsoaledi zijn begonnen met testcampagnes en grootschalige verspreiding van aidsremmers, liggen er letterlijk kapers op de kust.

Die kapers hoeven niet eens altijd te stelen, want sommige hiv-patiënten zijn zo arm en wanhopig dat zijn hun medicijnen voor een habbekrats verkopen en daarmee hun eigen leven op het spel zetten. Ook zijn er drugsgebruikers die expres het hiv proberen te krijgen, omdat ze op die manier gratis aan hun hallicunerende aidsremmers kunnen komen.

Reacties zijn gesloten.