Gratis t-shirts

Standaard

Wie in Afrika vraagt welke teams in de afgelopen vijftien jaar de Super Bowl hebben gewonnen, krijgt verrassend vaak een zelfverzekerd antwoord. De Carolina Panthers wonnen in 2004! Vorig jaar de Indianapolis Colts en dit jaar natuurlijk de Pittsburgh Steelers! Er is echter een probleem met dit enthousiasme…. de antwoorden zijn zonder uitzondering fout. Dit waren de immers teams die de finale van de Amerikaanse football-competitie verloren. Oorzaak van het misverstand: gratis t-shirts.

Kleren inzamelen voor ‘Oost-Europa’, de ‘Derde Wereld’ of ‘Afrika’ is populaire liefdadigheid, vooral bij christelijke Samaritanen. Die vale spijkerbroek draag ik nooit meer, maar ik weet zeker dat iemand in Tanzania er blij mee is. Nee! Zeggen de hulpexperts tegenwoordig. De Amerikaan Jason Sadler die vorig jaar 1 miljoen t-shirts ‘voor Afrika’ wilde organiseren werd dan ook genadeloos neergesabeld door bloggende en twitterende critici.

Die kritiek is terecht en logisch. T-shirts zijn niet nodig in Afrika, want er is geen tekort. Het kost karrevrachten met geld om de kleren te verzamelen, sorteren, verschepen en verspreiden, terwijl dat geld besteed zou kunnen worden aan zaken waar wél een tekort aan is zoals schoon drinkwater of medicijnen. Bovendien kunnen lokale ondernemers kopje ondergaan door de concurrentie van gratis kledij.

Het zijn niet alleen kleine, goed bedoelde projecten die onnodige cadeautjes naar arme landen sturen. Zambia, Armenië, Roemenië en Nicaragua zijn dit jaar ontvangers van liefst 100.000 t-shirts die de Super Bowl-winst van de Pittsburgh Steelers eren. Dat team verloor de finale en dus zijn al die voorgeproduceerde kleren waardeloos voor de Amerikaanse sportfanaat. De shirtproducenten kunnen dankzij hun gulle gift 2 miljoen dollar van de belasting aftrekken.

Het is de grote christelijke hulporganisatie World Vision die al vijftien jaar afgedankte Super Bowl t-shirts verscheept. Er zijn daardoor ook talloze inwoners in Afrika, Oost-Europa en Centraal-Amerika die pronken met kleren die de non-winnaar van de football-finale in het zonnetje zetten. Is World Vision net zo bevattelijk voor kritiek als Jason Sadler? Het lijkt van niet. Naar eigen zeggen ‘vragen veldwerkers van World Vision om t-shirts’ en is het een goede manier om het ‘Amerikaanse publiek bij het werk van World Vision te betrekken’. Dat 100.000 Steelers’ t-shirts meer kwaad dan goed doen, is blijkbaar van ondergeschikt belang.

Reacties zijn gesloten.