Ballingen

Standaard

Na een spannende safari op de Zuid-Afrikaanse savanne is het tijd voor een potje tennis en een beetje luieren in het vijfsterrenhotel in Sandton, de luxe zakenwijk in Johannesburg. Geen beroerd leven voor iemand die als jongetje twee koeien had om te melken en daarna op de fiets sprong om wat bij te verdienen als melk- en yoghurtverkoper. En al helemaal geen slecht leven voor iemand die via een een staatsgreep als president van Madagaskar is verwijderd.

Wie het vrolijke leven van Marc Ravalomanana beziet, vraagt zich af wat dictatoren bezielt die koste wat kost aan het pluche blijven kleven terwijl ze rustig ergens in ballingschap van hun oude dag kunnen genieten. De Tunesische president Ben Ali had dat snel begrepen en streek na de kortstondige revolutie neer in de villawijk in Saoedi-Arabië, waar ook de bloeddorstige Oegandese dictator Idi Amin woonde. Zijn Egyptische collega Hosni Mubarak was moeilijker te overtuigen, maar bivakkeert nu in badplaats Sharm el Sheikh. Geruchten gaan dat ook hij richting het immer gastvrije Saoedi-Arabië op weg is.

Ravalomanana moest eilandrijk Madagaskar verlaten nadat de piepjonge burgemeester van de hoofdstad Antananarivo – tevens populair radio-dj – een volksopstand organiseerde en het leger aan zijn kant kreeg. Het zuivelimperium dat Ravalomanana inmiddels had opgebouwd werd uit wraak voor diens aanvankelijk harde optreden platgebrand. Toch is hij rijk genoeg om met zijn familie in een luxe hotel te vertoeven. De Zuid-Afrikaanse regering betaalt beveiliging en een auto.

Een poging om terug te keren naar Madagaskar werd onlangs uit Ravalomanana’s hoofd gepraat. Maar goed ook, want hij zou waarschijnlijk gearresteerd zijn net als de vroegere Haïtiaanse dictator ‘Baby Doc’ Duvalier die recentelijk om de één of andere reden dacht dat men op het Caribische eiland op zijn wederkomst wachtte. Overigens woont een andere Haïtiaanse ex-dictator, Jean-Bertrand Aristide, net als Ravalomanana in Zuid-Afrika à 300.000 euro per jaar voor de lokale belastingbetalers.

Ook voor de gruwelijkste figuren is er altijd onderdak. De Filipijnse dictator Marcos baadde in luxe op Hawaï, de Congolese despoot Mobutu kwam in Marokko terecht en hun Ethiopische soortgenoot Mengistu woont in Zimbabwe. Alleen Moeammar Gadaffi heeft volgens één van zijn voormalige Libische ministers geen interesse in ballingsgenot. Zelfmoord ‘zoals Hitler’ is volgens hem waarschijnlijker.

Reacties zijn gesloten.