Hollands Hollywood in Kaapstad

Standaard

Kaapstad is de laatste jaren in rap tempo uitgegroeid tot een lagelonenfiliaal van Hollywood en de Europese filmindustrie. Ook een groot deel van de oer-Hollandse film over de ontvoering van bierbrouwer Freddy Heineken (première eind oktober) werd opgenomen aan de voet van de 1085 meter hoge Tafelberg.

Nog geen honderd meter van de plaats waar Nederlanders van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1652 een groentetuin aanlegden om Indiëgangers van verse maaltijden te voorzien, zit onze enige echte Hollywoodacteur in een caravan zeldzame tv-beelden van Freddy Heineken te bestuderen. „Ik ben zelf bezig geweest met een filmproject over de VOC hier”, vertelt Rutger Hauer terloops. „Mijn Hollandse wortels zitten in de VOC en ik hou ook van varen, maar het project is een beetje doodgelopen.”

Op de achtergrond torent de majestueuze Tafelberg over Kaapstad, waar straatnamen als Buitensingel, Keeromstraat en Vredenburglaan het straatbeeld bepalen. Een paar honderd meter verderop, in een oud gebouw van de Zuid-Afrikaanse Landbank, roept Maarten Treurniet zijn karakteristieke „Ennnn stop!”

Lees de rest van de reportage over de making of De Heineken Ontvoering… HIER!

Reacties zijn gesloten.