7 seconden

Standaard

In Nederland kennen we Youssou N’Dour vooral van zijn multiculturele meeneuriehitje 7 Seconds met zangeres Neneh Cherry, dat in 1994 plaats twee in de Top 40 bereikte. Muziekliefhebbers vinden hem één van de beste zangers ter wereld, die de in zijn geboorteland Senegal populaire mbalaxstijl moeiteloos combineert met pop, samba, hip-hop, jazz en soul. De hoogbejaarde president van het West-Afrikaanse land Abdoulaye Wade kent de musicus sindskort echter als de politieke luis in de pels, die op zijn baan uit is.

West-Afrika bewijst de laatste jaren dat politieke ambities niet alleen zijn voorbehouden aan Amerikaanse acteurs. Nadat George Weah furore maakte bij AC Milaan, deed de topvoetballer een tevergeefse gooi naar het presidentschap in Liberia. Afgelopen jaar probeerde hij nog vice-president te worden, maar ook dat mislukte. Chelsea-voetballer Didier Drogba zit in Ivoorkust in een commissie die voor waarheidsvinding en verzoening moet zorgen na een bloedige burgeroorlog.

In Senegal is een zanger nu dus kandidaat bij de presidentsverkiezingen van eind volgende maand.
N’Dour gaat daarmee een stuk verder dan zijn muzikale vrienden Peter Gabriel, Sting, Paul Simon, Bruce Springsteen en Wyclef Jean, allemaal politiek bevlogen zangers waar de Afrikaan duetten mee opnam. Jean wilde overigens wel degelijk president van Haïti worden, maar hij werd op het nippertje gediskwalificeerd.

Youssou N’Dour (52) is populair in de hoofdstad Dakar en de rest van het land, omdat hij altijd in Senegal is blijven wonen nadat hij wereldberoemd en rijk werd. Internationaal staat hij bekend om zijn talloze benefietconcerten en zijn werk voor VN-kinderorganisatie Unicef. Hoog opgeleid is hij niet, zo gaf hij eerder deze week toe. “Maar ik heb mijn competentie, toewijding en efficientie keer op keer bewezen. Van reizen leer je net zo veel als van boeken.”

Hoewel president Wade (85) op typisch Afrikaanse wijze aan het pluche geplakt zit, geldt N’Dour als serieuze kandidaat. Veel Senegalezen hebben genoeg van het huidige regime en, wellicht nog belangrijker, N’Dour is eigenaar van een aantal populaire tv- en radiozenders. Wade probeerde het media-imperium van de zanger al eens de nek om te draaien, maar dat liep op niets uit. Duidelijkheid over welk beleid de zanger in Senegal voor ogen staat laat overigens nog op zich wachten. Misschien dat hij nog ergens 7 seconden kan vinden om daar over na te denken.

Reacties zijn gesloten.