Kwikkie

Standaard

De Zuid-Afrikaanse regering heeft automobilisten een streek geleverd waar Tineke Netelenbos een puntje aan kan zuigen. De toenmalige PvdA-minister probeerde rond de millenniumwisseling rekeningrijden in te voeren in de Randstad, maar werd weggehoond door weggebruikers en uiteindelijk ook door een politieke meerderheid. In Zuid-Afrika woedt nu een vergelijkbare emotionele maatschappelijke discussie over ‘beprijzing’ van de snelwegen rond Johannesburg en Pretoria. Grootste verschil: de tolpoortjes staan er al.

De 49 poortjes hebben vrolijke namen van inheemse vogels gekregen, zoals Kwikkie (kwikstaart), Ilowe (Nijlgans) en Barbet (baardvogel) en is voorzien van camera’s en scanners voor zogenaamde e-tags. Al maandenlang verbazen weggebruikers zich over het spookachtige blauwe licht dat de poortjes verspreiden en dat vooral ‘s nachts surrealistisch aandoet. Betalen hoeven ze nog niet.

Waarom barstte de discussie op verjaardagfeestjes en in barretjes pas los nadat het pleit beslecht was? Veel Zuid-Afrikanen gingen er van uit dat de verbreding (tot zeven banen per rijrichting) van 185 kilometer asfalt in ‘s lands economische hart met het WK voetbal in 2010 te maken had. Pas later viel het kwartje: voor het Gauteng Freeway Improvement Project zijn miljarden geleend die een grotendeels buitenlands consortium nu via tol wil terugverdienen. Dat was politiek netjes afgetikt in technische parlementscommissies; zo gaat dat als één politieke partij een absolute meerderheid heeft.

Niet alleen oppositiepartij DA schreeuwt nu moord en brand, maar ook vakbondskoepel Cosatu – een cruciale partner van regeringspartij ANC. Onder die druk stelde de regering de gemiddelde tolprijs per kilometer onlangs bij van van 6,5 naar 3 eurocent, met een maximaal maandbedrag van 550 rand (54 euro). Maar Cosatu – een club die miljoenen demonstranten op de been kan krijgen – houdt voet bij stuk en roept op tot een boycot: “We zijn geen melkkoe voor de winst van buitenlandse investeerders.”

De reacties op krantenwebsites zijn ook niet mals: “Dit gaat tot inflatie leiden”, “dit spekt de zakken van corrupte politici” en “zodra we de lagere tolprijs accepteren verhogen ze het bedrag”. Sommige Zuid-Afrikanen zeggen dat ze de heffing domweg niet kunnen betalen en daarom familieleden aan de andere kant van de stad na de invoering van de tol in mei niet meer kunnen bezoeken. President Jacob Zuma komt er nu net als Netelenbos achter dat je niet zomaar wegkomt met een Kwikkie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s