Bruiloft 6

Standaard

Bij veel mensen met een drukke, veeleisende baan schiet het privéleven er bij in. Vrienden van weleer struinen wanhopig rond op Facebook in de hoop op een teken van leven. Echtgenoten die om een nachtelijke knuffel of een gezamenlijk kopje koffie verlegen zitten komen er bekaaid van af. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma behoort niet tot deze groep mensen.

Dit weekeinde trouwt ‘JZ’ voor de zesde keer, dus het was de hele week ginnegappen geblazen op Twitter. In de Zuid-Afrikaanse kranten griffelden en gniffelden spotprenttekenaars er vrolijk op los, maar hier en daar verschenen ook serieuze commentaren. De strekking daarvan was, Herman Finkers indachtig, dat heeft zo’n jongen (70) toch niet nodig?

Zuma is een Zoeloe van de oude stempel, die zijn statuur en rijkdom toont door middel van het aantal vrouwen (en koeien) dat hij erop na houdt. De gelukkige is dit keer Bongi Ngema, voor wie de president de bruidschat (koeien) al lang geleden ophoestte. Zij wordt Zuma’s vierde vrouw, want één van zijn eega’s pleegde zelfmoord en de vooraanstaande ANC-politica Nkosazana Dlamini-Zuma scheidde van hem.

Volgens Zuma’s woordvoerder betaalt zijn baas de bruiloft in diens afgelegen woondorp Nkandla uit eigen zak. Maar een president met een dergelijke harem loopt wel degelijk in de papieren, zo blijkt uit de persverklaring. Alle echtgenotes en verloofdes kunnen op kosten van de staat gebruik maken van ondersteunend personeel – zoals een secretaresse – en hun transportkosten worden ook uit de schatkist betaald.

Om die reden geeft Zuma’s ‘elastieke familie’ volgens The Sowetan het verkeerde signaal af. Bovendien waarschuwt zijn eigen HIV- en aidsbestrijdingsbeleid dat het hebben van meerdere seksuele partners leidt tot verspreiding virus, dat vooral veel voorkomt in plattelandsgebieden als Zoeloeland. “Hier lijkt de boodschap dat wij, als een natie, moeten volgen wat hij zegt, niet wat hij doet. Niet echt een voorbeeld.”

De hoofdredactie van krant vraagt zich bovendien af of de bejaarde president – vader van ruim twintig kinderen van wie er eentje nog geen twee jaar oud is – wel een gezonde verhouding tussen werk en familieleven kan hebben. “Met zijn drukke agenda, waar van hem wordt verwacht dat hij een complexe groei-economie als Zuid-Afrika vertegenwoordigt, kan dit land er met het verstand niet bij hoe hij zijn kinderen de aandacht kan geven die ze verdienen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s