Schande

Standaard

Als serieuze nieuwsvolger haalt u natuurlijk uw neus op voor sensatieberichten over beroemdheden, overspel of schaarse kleding. U surft niet naar onthullende privéfoto’s van een Britse prinses en u bladert gezwind verder als er ergens ‘seksschandaal’ in de kop staat. Wat zegt u? U bent wel geïnteresseerd? Nou, dat zijn krantenlezers in Zimbabwe ook. En dat is slecht nieuws voor minister-president Morgan Tsvangirai, wiens dolenthousiaste liefdesleven na het fatale verkeersongeluk van zijn vrouw Susan in 2009 volledig uit de klauwen is gelopen.

Tot voor kort kon het imago van Tsvangirai niet stuk. Hij begon als kritische vakbondsleider, richtte een politieke partij (MDC) op om de bejaarde despoot Robert Mugabe te bestrijden, verloor meerdere verkiezingen louter door intimidatie en vals spel en belandde uiteindelijk in een – door buurlanden afgedwongen – vechtcoalitie met dezelfde Mugabe die hem eerder had laten martelen. Sindsdien herstelt het land langzaam, maar politieke triomfen viert Tsvangirai nauwelijks.

Nadat speculaties over een politiek complot rond Susans dood wegebden, sloeg Tsvangirais libido op hol. Een niet aflatende reeks dames werd aan zijn arm aangetroffen, totdat hij eind vorig jaar Locadia Karimatsenga trouwde, na betaling van een lijvige bruidschat. Drie weken later pakte de politicus al weer zijn biezen. Hij had geconcludeerd dat Locadia een spion was van Mugabes veiligheidsdiensten.

Afgelopen maand was er weer een bruiloft, met Elizabeth Macheka. Die kwam vooral in het nieuws omdat de rechter een officieel huwelijk verbood omdat Tsvangirai nooit officieel van Locadia gescheiden was. Het feest ging toch door, met een keur aan binnen- en buitenlandse gasten onder wie de Nederlandse ambassadeur Barbara Joziasse, die zelfs live twitterverslag deed. Een Zuid-Afrikaans liefje, door Tsvangirai recentelijk gefêteerd op de Seychellen, hing die week ook nog even de vuile was buiten. Ze klaagde dat de 60-jarige minister-president haar via sms gedumpt had.

Boze tongen beweren dat Mugabe een handje heeft in alle schandalen. Feit is dat onafhankelijke, buitenlandse opiniepeilers voor het eerst in jaren voorspellen dat Mugabe eventuele verkiezingen op zijn sloffen zal winnen, zelfs als die eerlijk verlopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s