Meidenmassa

Standaard

Hoe meer je ergens vanaf weet, hoe moeilijker het vaak is om er een mening over te hebben. Dat geldt zelfs voor blote borsten, dode vogels en een mesjogge vorst uit de prehistorie – zo bleek onlangs tijdens de beruchte rietdans in het straatarme Swaziland. Dat festijn staat vooral bekend als een vrouwonvriendelijke vleesmarkt waar koning Mswati III zijn (momenteel 14-koppige) harem van vers bloed voorziet. Wie er heen gaat, ziet echter vooral een vrolijke, kleurrijke meidenmassa.

De rietdans vindt plaats op de zesde dag van de Umhlanga, een week waarin jongedames van grofweg 8 tot 18 de moeder van de koning eren en les krijgen in goede zeden. Die moeder was zelf ooit één van de zeventig echtgenotes van koning Sobhuza II, maar huldigt tegenwoordig de eretitel Indlovukazi: Grote Vrouwtjesolifant. De dans – feitelijk een processie rond een voetbalveldje van tienduizenden meisjes en jonge vrouwen – is het enige onderdeel van de Umhlanga dat de koning bijwoont.

Blote borsten zijn er inderdaad in overvloed, maar een seksuele boven- of ondertoon is er niet – behalve misschien voor die paar Aziaten die met hun tong uit de mond staan te filmen. Toeristen zijn hartelijk welkom bij dit festijn en foto’s maken is geen enkel probleem. Succesvolle Swazi zakenlui hebben voor de gelegenheid hun driedelige pak verruild voor een traditioneel kloffie en leggen de verrichtingen van hun dochters, nichtjes en buurmeisjes vast met hun iPad.

De dode vogel van dienst is de purperkuiftoerako. De rode vleugelveren van deze mooie vogel prijken in de tooien van alle jongedames die blauw bloed door de anderen hebben stromen. Een open discussie over het repressieve bewind van Mswati III is niet echt mogelijk in Swaziland, maar het is duidelijk dat geen meisje de rietdans wil missen. Niet alleen zijn ze trots op hun traditie, het is domweg een supergezellig weekje weg met vriendinnen. Zelfs op de zevende dag, als de jongedames allemaal als vee in open vrachtwagens richting hun dorpen terugkeren, is het nog steeds zingen en glimlachen geblazen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s