Over het paard

Standaard

Soms sneeuwt het bankbiljetten in de straten van Zuid-Afrikaanse townships. Beekjes van dure whiskey stromen door de goot en uitgelaten stoere jongens en zorgvuldig opgedirkte meiden dansen rond een stinkend vreugdevuur van brandende merkkleding en designerschoenen. Het zijn feestjes waar ik niet voor uitgenodigd wordt en dat heeft maar in beperkte mate met mijn huidskleur te maken. Ik ben namelijk niet jong genoeg, niet hip genoeg en vooral niet rijk genoeg.

De uitspattingen van de ‘Izikhothane’ (Zoeloe voor ‘de likkers’) springen steeds meer in het oog. Afgelopen maand brak er chaos uit in de binnenstad van Johannesburg nadat steenrijke jongeren briefjes van 100 rand (9 euro) versnipperden en op straat gooiden. Een pandemonium brak uit toen omstanders de snippers begonnen te verzamelen om ze thuis met plakband te herstellen.

Het verscheuren van geld is strafbaar in Zuid-Afrika, maar de over het paard getilde kinderen van ‘zwarte diamanten’ – zoals rijke zwarten hier heten – hebben daar lak aan. Zij ontlenen hun status en die van hun straatbende aan hun dure kleren, schoenen en andere attributen. Als zij een andere bende tegen het lijf lopen die er net zo blits bijloopt, dan bewijzen zij hun ongelimiteerde banksaldo’s door hun dure koopwaar te vernietigen, verbranden of weg te gooien.

Kopstuk van de Izikhothane is Kenny Kunene, alias de Sushikoning. De zakenman en veroordeelde crimineel kan zich qua bling eenvoudig meten met Amerikaanse rapartiesten. In Zuid-Afrika staat hij bekend om feestjes waar sushi van de blote lichamen van (doorgaans blanke) vrouwen verorberd kan worden. Volgens hem gaat het bij de Izikhothane echter om mode, er goed uit zien en onverantwoord gedrag – vernietiging van eigendommen noemt hij „idioot”.

Dat blijkt de rijke jeugd van tegenwoordig echter moeilijk aan het verstand te brengen. „Mijn moeder geeft me 5000 rand (450 euro) per maand, maar ze heeft geen idee dat ik sommige kleren verbrand,” liet een tienermeisje onlangs optekenen in The Sowetan. In haar vriendenkring is het bizarre gedrag cruciaal: “Izikhothane is enorm belangrijk – als je er geen onderdeel van uitmaakt, dan ben je niemand.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s