Verrassend Nairobi

Standaard

Op een paar Zuid-Afrikaanse trekpleisters en de Mozambikaanse hoofdstad Maputo na, gelden Afrikaanse steden nou niet bepaald als vakantiebestemmingen. Maar dat is lang niet altijd terecht. Zo heeft de Keniaanse hoofdstad Nairobi heel wat meer te bieden dan een zakencentrum en een vliegveld waar je naar safaribestemmingen kunt overstappen.

„Daar in de verte zie je de Ngongheuvels. Waar ken je die van?” Natuurlijk hadden we wel eens gehoord van het gebergte dat nu een schitterende achtergrond vormt voor een kudde Cokes Hartenbeesten, maar we twijfelen of we wel aan Ben Mugambi moet opbiechten dat we ter voorbereiding van ons bezoek aan Nairobi de film ’Out of Africa’ hebben gekeken. We weten heus wel meer van Kenia dan we van de beroemde bleekneuzen Meryl Streep en Robert Redford hebben opgestoken. „Een film…” geeft de gids als hint en we bezwijken en geven het juiste antwoord.

Ngong betekent knokkels in de taal van de plaatselijke Masai en wie vanuit Nairobi National Park de vier toppen op een rij ziet, snapt direct waarom die heuvels zo heten. „De Masai geloven dat God op een dag zo boos was dat hij met zijn vuist op de aarde sloeg”, grinnikt Mugambi, zelf niet van het bijgelovige soort. „Er is ook een verhaal dat beweert dat het opperwezen over Kilimanjaro struikelde, de hoogste berg van Afrika net over de grens in Tanzania. Hij viel plat voorover en zijn hand kwam hier terecht.”

Bij ons voornemen om eens te kijken wat er te doen is in Nairobi, beseften we ons niet dat we minstens een week nodig zou hebben om alle attracties langs te gaan. De Keniaanse hoofstad staat toch vooral bekend als verzamelplaats van hulpclubs, VN-organisaties en regionale hoofdkantoren van bedrijven die zich op Oost-Afrika richten. Nairobi’s Kibera is bovendien berucht als de grootste sloppenwijk van Afrika. Maar er is zat te doen in de ’groene stad onder de zon’, ook als je geen zielige weeshuizen of HIV-projecten wilt bezoeken.

Zo ontpopt het vier jaar geleden met EU-geld afgestofte en uitgebreide Nairobi National Museum zich verrassend als hoogtepunt. Er zijn informatieve afdelingen over de dieren en vogels van Oost-Afrika, de geschiedenis van Kenia én een wisselende kunstcollectie. De schilderijen zijn verrassend relevant en modern, waardoor we onze teleurstelling dat er geen tijd is om de One Off Contemporary Art Gallery of The GoDown Arts Centre te bezoeken makkelijk kunnen wegslikken. Tip: probeer donderdag en vrijdag te mijden, want dan puilt het museum uit van de gillende schoolkinderen.

„Mijn favoriete afdeling is de Wieg van de Mensheid”, zegt John Gituro, een freelancer die rondleidingen aanbiedt in het museum. De zogenaamde Turkana Boy is het best bewaard gebleven geraamte van een Homo erectus, een voorloper van de mens. „Hij was tussen 9 en 12 jaar en 1,60 meter lang. Ze denken dat zijn hersenen te klein waren voor zo’n groot lijf en hij daarom jong gestorven is.” In het christelijke Kenia is de expositie over evolutie omstreden. „De meeste lokale museumbezoekers slaan dit deel over. Zij geven de voorkeur aan het slangenpark.”

Geelsnavelwouwen en Afrikaanse maraboes scheren over de stampvolle straten onderweg naar Karen, de wijk waar de rijken wonen – waaronder veel expats. Dit deel is vernoemd naar Karen Blixen, de Deense auteur die we kennen van, wederom, ’Out of Africa’. Haar vroegere huis is te bezichtigen en even verderop ligt het centrum van de David Sheldrick Wildlife Trust waar je kleine, verweesde olifanten of neushoorns kunt aaien, of zelfs adopteren. Wij gingen in Karen langs bij het Giraffe Centre, waar je de zeldzame Rothschild-ondersoort kunt bewonderen en voeren. Zelf zien we dit soort dieren het liefst in het wild, maar de kinderen (en volwassenen) die langnek Kelly een lekkere lunch toe mochten stoppen waren de koning te rijk.

Ook bij de ingang van het Nairobi National Park is een soort dierentuin, maar die zijn wij ’s ochtends vroeg vlug voorbijgereden. Want wij gaan met Ben op pad, één van beste gidsen van Oost-Afrika en eigenaar van zijn eigen safaribedrijf met vijftien personeelsleden. „Het nationale park ligt zo dicht bij het vliegveld Jomo Kenyatta, dat je al op safari kunt als je een ruime overstaptijd hebt”, zegt hij, terwijl we op een uitgestrekte vlakte neushoorns en buffels ontwaren. Met een dromerige blik: „De stad blijft maar groeien, maar hier – net erbuiten – kun je nog echt tot rust komen.”

De skyline van Nairobi begrenst het park aan één kant, maar de biodiversiteit van het gebied is indrukwekkend met een vogellijst van meer dan vijfhonderd soorten in een gebied dat (slechts) twee keer zo groot is als de Oostvaardersplassen. We zien gazelles, zebra’s, reusachtige elandantilopes en een statige secretarisvogel die een slang verorbert. En het antwoord op de grote vraag voor elke safariganger? Ja, we hebben ook leeuwen gezien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s