OV-fiets

Standaard

Raison Musariri springt elke ochtend op de fiets, rijdt naar de binnenstad van Bulawayo, spreidt zijn kleedje op de straat van Zimbabwes tweede stad en stalt zijn telefoonopladers en –frontjes netjes uit. Als je als Nederlander een kijkje komt nemen bij de bruisende Bend Over markt, loop je de schuchtere ondernemer makkelijk voorbij. Totdat zijn rijwiel in het oog springt: een OV-fiets.

„Ik ben er ontzettend blij mee,” vertelt Raison. Hij gebruikt de fiets om nieuwe telefoonspulletjes te kopen en voor woonwerkverkeer. „Het is erg veilig, want er zit een sleutel bij waarmee je het ding op slot kan zetten,” laat hij enthousiast zien. Een band plakken en kleine reparaties uitvoeren kan hij ook, want hij heeft een cursus gevolgd bij het interkerkelijke Bulawayo Project Centrum.

De NS-huurfietsen zijn via Tools to Work (de voormalige Derde Wereld Werkplaats in Breda) op transport gezet naar Zimbabwe, tweehonderd belandden er in Bulawayo voor het programma ‘bicycles for business’ waarvoor ondernemers een kleine vergoeding betalen. Ook in andere Afrikaanse landen als Congo en Tanzania pedaleren honderden kleine zakenlui inmiddels rond op de blauwe tweewielers.

Hulpgoeroes fronsen tegenwoordig hun wenkbrauwen bij dit soort materiële donaties. Het kost veel geld om de fietsen in te zamelen en naar Afrika te sturen. Het is veel beter om die cash te gebruiken om lokaal fietsen te kopen, want dan profiteert de economie van het Afrikaanse land ook, vinden deskundigen. Hetzelfde geldt voor goedbedoelde acties om t-shirts, bh’s of schoenen in te zamelen voor arme landen. Vaak concurreren dit soort giften zelfs rechtsstreeks met lokale ondernemers.

„Het is een belangrijke discussie over afgeschreven spullen,” geeft Piet te Velde toe. Als jarenlange inwoner van Zimbabwe is de Nederlander nauw bij het Bulawayo Project Centrum betrokken. „Wij krijgen ook van alles waar niet veel aan hebben, zoals gereedschap en zelfs bij computers kan je je vraagtekens zetten.” Volgens Te Velde zijn de afgedankte OV-fietsen echter een stuk beter dan de lokale rijwielen, doorgaans afkomstig uit China of India. Ook Raison klaagt geen moment: „Weet je wel hoe snel je met dit ding kan?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s