Vakantieland

Standaard

“Het is sindskort zelfs verboden om over de gezondheid van de president van Zambia te discussiëren, roddelen of grappen.” De aardige politierechter in het Zambiaanse plattelandsdorpje is van slag en hij legt mij graag uit waarom. Jarenlang was Michael Sata (75 en vrij ziekelijk) oppositieleider, maar twee jaar geleden won hij de verkiezingen. Sindsdien kopieert hij steeds meer wetten van zijn maatje Robert Mugabe uit buurland Zimbabwe. Een zuur verhaal – terwijl van onze Zambiareis naar de Victoriawaterwallen genieten.

Sommigen viden dat je in landen met repressieve leiders niets te zoeken hebt. Tien jaar geleden ging ik op vakantie in Syrië en dat vonden veel Nederlandse vrienden maar wat vreemd. Assad had toen net z’n pa had opgevolgd, geen toerist kwam er over de vloer. Nog nooit zo veel leuke gesprekken gehad en dingen gezien! Over politiek hadden we het maar niet, maar iedereen was dolblij dat we op bezoek kwamen. Net zoals de politierechter in Zambia, wiens vrouw bij het Livingstone Memorial werkt op de plaats waar de gemankeerde Schotse zendeling aan malaria en dysenterie bezweek. Zonder bezoekjes als de onze geen inkomsten.

In Afrika ben ik de afgelopen jaren ook in veel landen geweest waar de president iets op zijn kerfstok heeft: corruptie en vriendjespolitie, maar ook repressie. Paul Kagame (Rwanda) laat geen politieke oppositie toe, Uhuru Kenyatta (Kenia) is volgens de aanklager van het Strafhof verantwoordelijk voor barbaarse moordpartijen en corruptie tiert welig in Oeganda. Om over Zimbabwe nog maar te zwijgen.

Toch raad ik zonder voorbehoud een vakantie naar bovenstaande landen aan. Niet alleen vanwege de natuurlijke schoonheid (gorilla’s, leeuwen, olifanten, enz.), maar ook juist om de gewone mensen hier te ontmoeten en hun onderneminkjes – of hun baan bij hotelketens – te ondersteunen. Dat vond onze toekomstige koning ook toen hij een vakantiehuis bouwde aan het schitterende Mozambikaanse strand, maar hij was destijds even vergeten dat op alle koninklijke slakken zout wordt gelegd. Dat is bij u en ik niet het geval, dus hoe die stokoude Sata zich ook ontpopt: op naar Zambia!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s