Tukker in de bonen…

Standaard

Koffieboer Willem heeft hart verpand aan Zambia

Het ongelooflijke levensverhaal van Willem Lublinkhof klinkt afwisselend als een spannend jongensboek en een angstaanjagend treurspel. Geboren in Twente toog hij op zijn 22e uit christelijke overtuiging naar hartje Afrika. In Zambia werd hij één van de grootste koffieboeren en overleefde hij een moordaanslag, auto-ongeluk, vliegtuigcrashes én een faillissement. Zambia zonder de boerderij van Lublinkhof, zei de vorige president, Rupiah Banda, „is als Parijs zonder de Eiffeltoren”.

„Een paradijs? Ja, een zelf gecreëerd paradijs.” Met bescheiden trots vertelt Willem Lublinkhof tijdens een rondleiding over zijn enorme boerderij over de soja- en tarweoogst, de koffieplanten en de enorme stuwdam. „Kijk”, wijst de 67-jarige Nederlander. „Mijn zoon Jesper heeft de boerderij overgenomen en experimenteert hier met koffieplanten die onder bomen groeien en verderop staat een veld vol teff, Ethiopische minitarwe.”

De 1600 hectare grote mubuyu (apenbroodboom) boerderij heeft 568 mensen in dienst en tussen april en September honderden extra om koffiebonen te plukken. Het personeel heeft een voetbalclub en de kinderen gaan naar een schooltje. Nadat hij in 1967 als pluimveedeskundige voor Dienst Over Grenzen naar Zambia kwam, werd Lublinkhof direct de beste vrienden met zijn kok Peter Bunne en diens neef Dennis Mutinta. „Zij leerden mij alles over het leven van de mensen hier.”

Terwijl blanke Zambianen na de onafhankelijkheid Zambia massaal verlieten uit angst voor landonteigeningen, begon Lublinkhof aan de weg te timmeren. „Ik begon hier met twaalf koeien en een piano.” Met zijn Deense vrouw Meta bouwde Lublinkhof dat in decennia uit tot een enorm bedrijf, met een eigen graanmolen, vliegtuigjes en transporttak. De boer op zijn motorfiets werd een fenomeen in Zambia en alle vier vorige presidenten kwamen op bezoek.

Nadat hij twee keer crashte met zijn vliegtuigje, kostte een auto-ongeluk hem dertien jaar geleden bijna het leven. „Ik zweefde tien dagen op het randje van de dood.” De Tukker met negen levens overleefde, en ook een inbreker met een bijl wist het echtpaar Lublinkhof niet klein te krijgen. Kom naar Nederland, smeekten zijn zussen. Lublinkhof weigerde en liet alvast een graf voor hemzelf aanleggen op de boerderij „als eerbetoon aan de grond die ik geploegd heb”. Na de ongelukken veranderde Lublinkhof zijn hele boerderij in een koffieplantage „zodat er altijd werk zou zijn voor de mensen hier”. De verschroeiende droogte in 2005 leidde echter tot misoogst en faillissement.

Sinds Jesper (38) de in 2009 terug gewonnen boerderij overnam, is koffie nog slechts een derde van de teelt om het risico te spreiden. Zijn Nederlands paspoort heeft Lublinkhof nooit opgegeven. „Het is zijn droom om iemand te vinden die ’zijn’ koffie wil gaan maken in zijn geboorteland”, zegt zoon Jesper. Zijn vader: „Weet je dat dit hetzelfde koffieras is als Karen Blixen, de Deense vrouw die Meryl Streep beroemd maakte in de film Out of Africa, in Kenia verbouwde?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s