Avonturiers

Standaard

Column AvonturiersNa bijna acht jaar in Afrika, kan ik niet ontkomen aan de conclusie dat Nederlanders de meest avontuurlijke mensen ter wereld zijn. Natuurlijk doel ik niet op die reuzegezellige landgenoten die aan de voet van de Tafelberg samenklitten en van Kaapse wijntjes nippen, maar op de pioniers van stoffige weggetjes en karrensporen in uithoeken van het continent. Of ze nou spulletjes komen verkopen of doneren, schooltjes komen bouwen of ‘gewoon’ op vakantie zijn, allemaal barsten ze van die veelbesproken VOC-mentaliteit – net als die 17e eeuwse groenteboeren die ooit Kaapstad uit de grond stampten.

„Hé, twee andere auto’s! Die lui zullen wel uit Nederland komen,” voorspelde mijn (niet-Nederlandse) vrouw onlangs toen we na een urenlange tocht van nog geen twintig kilometer per uur even uitpuften bij het pittoreske meertje Waka Waka in de binnenlanden van Zambia. „Misschien Duitsers,” probeerde ik nog. We stelden ons voor aan de rare snuiters, die op weg bleken naar het onbekende natuurreservaat Lavushi Manda. „Ja, uit Groningen. We weten niet precies welke kant we opmoeten, maar we komen er wel,” grijnsten ze en vervolgden hun pad.

Italianen, Engelsen, Russen, Chinezen en andere normale wereldbewoners boeken het liefst een strak georganiseerde safari of mijden Afrika helemaal. Maar in Nederland woont een slag mensen dat een vliegticket boekt, een vierwielaangedreven voertuig huurt en de wijde wereld intrekt. Dus het echtpaar dat we in de afgelegen Zuid-Afrikaanse streek Venda tegen het lijf lopen blijkt een galerie in Zutphen te hebben, de man die we bij het Zambiaanse stamhoofd Chitambo ontmoeten is een documentairemaker uit Amsterdam en waar zou die gekke vrouw die met een tractor door Afrika hobbelde toch vandaan komen?

Uiteraard is het bekend dat je overal ter wereld Nederlanders tegenkomt, maar mijn conclusie is dat hoe onherbergzamer de streek, des te groter de kans dat een rondzwerfende buitenlander een Nederlander is. Vaak zijn het van die types die meteen –soms wat nors – laten blijken de ‘Nederlandse gemeenschap’ het liefst te mijden. Maar na een paar minuten blijkt het dan toch altijd wel weer leuk om even in de moedertaal te kletsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s